Fejring af det nye år med fyrværkeri 

Hver nytårsaften fejrer folk verden over det nye år med fyrværkeri. Lige fra små gnisterfyrværkerier til store fyrværkeriudstillinger hjælper disse lysende lysudbrud os med at byde det nye år velkommen (Du kan købe dit fyrværkeri her: fyrværkerisalg amager). Men hvorfor er fyrværkeri så tæt forbundet med nytårsfesterne? Lad os se nærmere på historien bag denne tradition, og hvordan den har udviklet sig gennem tiden. 

Historien om fyrværkeri og nytårsfester 

Fyrværkeri er blevet brugt til at fejre særlige begivenheder i århundreder, og det stammer helt tilbage fra 200 f.Kr. i Kina. Med tiden fandt det sin vej gennem Europa og til sidst til Amerika, hvor det blev brugt i stor stil under fejringen af uafhængighedsdagen i 1777. I det 20. århundrede var fyrværkeri blevet en vigtig del af populærkulturen og blev jævnligt set ved messer, festivaler og andre offentlige sammenkomster – herunder nytårsaftensfejringer. 

I lande som England og Australien er fyrværkeri tæt forbundet med sommerens begyndelse snarere end med nytårsaften, selv om mange stadig bruger det til at ringe det nye år ind også. I Amerika har fyrværkeri imidlertid længe været en tradition for at byde det nye år velkommen siden kolonitiden. Derfor ser man ofte store fyrværkeriudsendelser i fjernsynet hver 31. december – det er en tradition, der går helt tilbage til kolonitidens Amerika! 

Forskellige kulturer og fyrværkeriudstillinger 

Fyrværkeri er også blevet en vigtig del af den globale kultur med tiden; næsten alle lande bruger det til at fejre særlige lejligheder som bryllupper eller helligdage som jul eller Diwali (den hinduistiske lysfest). Hver region har også sine egne unikke traditioner, når det gælder brugen af fyrværkeri under nytårsfesterne. I Japan er der f.eks. en tradition kendt som “hanabi taikai”, som groft sagt kan oversættes til “fyrværkerikonkurrence” – her konkurrerer hold mod hinanden ved at affyre imponerende fyrværkeri, mens de forsøger at undgå at bryde sikkerhedsreglerne! Derudover er nogle lande endda værter for ugelange festivaler, der udelukkende er dedikeret til pyrotekniske shows!